Генно инженерство и лилави домати с багрило от цвекло

Лилави домати и непроменен плод (в центъра) Източник: Grützner et al. 2021, Front. Plant Sci.

Учени от Института по биохимия на растенията Лайбниц (IPB) в Хале са използвали метода за генно инженерство, за да създадат лилави домати, използвайки багрило от цвекло.

Учените вмъкват гените за биосинтеза на бетанин в растенията и ги активират в зреещи плодове. Бетанинът не се синтезира в домати и идва от цвекло като естествен оцветител за храни. Подобно на много багрила, бетанинът има силно антиоксидантно действие. Получените лилави плодове също могат да служат като източник на бетанин за оцветяване на храни. Първите опити за оцветяване на кисело мляко и лимонада с доматен бетанин са обещаващи.

Изследването е насочено към по -нататъшно развитие на методите за генно инженерство, които позволяват производството на ясно видима боя. Учените не само внасят три гена за биосинтез на бетанин в доматите, но и няколко генетични ключа, с които въведените гени могат да се активират само в плодовете и всички те едновременно, точно по време на узряването им. Въпреки това, производството на бетанин в плодовете първоначално е ниско и изследователският екип въвеждат четвърти ген, така че биосинтезата на багрилото да се увеличи, Резултатът е наситено лилави домати, които съдържат дори повече бетанин от цвеклото.

Grützner et al. 2021 Engineering betalain biosynthesis in tomato for high level betanin production in fruits. Front. Plant Sci,

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page