Богата на желязо ГМ – пшеница получи зелена светлина за полски опити

Джон Инес Центърът получи зелена светлина от правителството на Обединеното кралство, за да извърши полски опити с генетично модифицирана (ГМ) пшеница подобрена да произвежда висококачествено бяло брашно с високо съдържание на желязо. Тригодишното полски изпитване (от 2019 до 2022 г.) ще се извършва при контролирани условия в Центъра между април и септември всяка година.

Използвайки генетичното инженерство, изследователите са пренесли един ген и са го активирали в ендосперма, който е основна част на пшеничното зърно. Ендоспермът е отговорен за производството на бяло брашно и обикновено има ниско съдържание на желязо. В момента към бялото брашно се добавя железен прах или железни соли до нива от 16,5 микрограма на грам. Ако полските опити преминат гладко, се очаква да се получи нов сорт пшеница с повишено съдържание на желязо от 20 микрограма на грам.

„Чрез производството на висококачествено бяло брашно можем да достигнем до повече хора и да окажем най-голямо влияние върху общественото здраве“, заяви Янеке Балк, ръководител на проекта в Джон Инес Център. Цялата интелектуална собственост на този проект е публична собственост и ще бъде свободно достъпна за животновъдите и фермерите за използване там, където разпоредбите позволяват ГМ култури.

Свързана статия: Connorton et al. (2017) Wheat vacuolar iron transporter TaVIT2 transports Fe and Mn and is effective for biofortification. Plant Physiology 174: 2434–2444. DOI: https://doi.org/10.1104/pp.17.00672

Новини от Джон Инес Център

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page