Биоактивна опаковка запазва ягодите свежи

Учени от Националния институт за научни изследвания, Канада са разработили опаковъчен филм, изработен от черупки от ракообразни, етерични масла и наночастици, за да запазят ягодите свежи до 12 дни.

Филмът притежава противогъбични и антимикробни свойства, които помагат за запазването на ягодите. Той е направен от хитозан, вид захар, намиращ се в морските черупчести, смесен с парите от етеричните масла и сребърни наночастици, които помагат да се предотврати появата на плесени и патогени по повърхността на плодовете. Учените също подлагат филма на гама радиация и установяват, че това удължава срока на годност на ягодите в сравнение с контролната група.

Ягодовата индустрия използва попиваща подложка при опаковането на плодовете. Филмът може лесно да се постави на тази подложка, за да помогне не само за запазването на ягодите, но и да увеличи броя на полифенолите, които придават цвета и антиоксидантните свойства на плодовете.

Повече подробности относно проучването прочетете в статията в сп. „Food Hydrocolloids“.

Източник: Crop Biotech Update

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPrint this page