Проучване на изследователи от Университета в Бон, Германия и Югозападния университет в Китай, хвърля светлина върху необичайна взаимозависимост. Те открили, че царевицата може да привлече специални почвени бактерии, които от своя страна помагат на растенията да растат по-добре. Резултатите могат да помогнат за селекция на нови сортове, които използват по-малко тор и следователно имат по-малко въздействие върху околната среда.
Учените изследвали сортове царевица, които се различават значително по добивите си. Те са открили ензим, флавон синтаза 2 във високодоходната инбредна линия 787 царевица. Изследователите са установили големи количества от ензима в корените на растението. Този ензим синтезира определени флавоноидни молекули и ги отделя в почвата.
Флавоноидите придават цвета на плодовете и плодовете. В почвата обаче те изпълняват друга функция, като осигуряват натрупването на много специфични бактерии около коренитее. Тези микроби водят до образуването на странични корени, които позволява на царевицата да абсорбира повече азот от околната среда и да расте по-бързо, особено когато запасите от азот са оскъдни.
За да покажат резултатите, изследователите използват сорт царевица LH93, който обикновено дава доста слаби растения. При отглеждане на LH93 на почвата, където преди това е била високопроизводителната линия 787, LH93 расте значително по-добре. Ефектът изчезна, когато учените стерилизират почвата преди засаждане. Това показва, че бактериите са наистина отговорни за бързия растеж, защото са били убити по време на стерилизация.
Peng Yu et al. 2021 Plant flavones enrich rhizosphere Oxalobacteraceae to improve maize performance under nitrogen deprivation; Nature Plants; DOI: 10.1038/s41477-021-00897-y
Източник: Crop Biotech Update