Учени разработват ГМ-картофи с повишено качество на клубените и устойчивост към засоляване и суша

Добивът, качеството и пазарната стойност на картофите, третата най-важна култура в света, са застрашени от засоляването и сушата. Изследователи от Националния съвет за научни и технически изследвания в Аржентина разработиха трансгенни картофи, използвайки ABF4 ген от Arabidopsis в картофи, за да подобрят качеството и добива на клубените и  повишаване на …

Международен екип от биолози създаде нов домат чрез редактиране на генома

За първи път международен екип от учени от Бразилия, САЩ и Германия създаде нова земеделска култура от диво растение в рамките на едно поколение, използвайки модерния процес за редактиране на генома CRISPR-Cas9. Екипът използва като родителски вид Solanum pimpinellifolium – див домат от Южна Америка и прародител на съвременния култивиран …

Това диво растение може да бъде следващата ягода

Ягоди, боровинки, къпини, малини и … земни череши? Малко известен плод с размер на чери домат може да стане следващата голяма земеделска култура. За да подготвят земната череша (Physalis pruinosa) за масовото земеделие, изследователят на Медицински институт Хауърд Хюз, Захари Липман, Джойс Ван Ек от Бойс Томпсън Институт и колегите …

Създаване на по-продуктивна царевица, способна да се справи с бъдещи климатични промени

Международен изследователски екип е открил, че може да увеличи добивите от царевица чрез генетично инженерство на ензима, отговорен за улавянето на CO2 от атмосферата. Това изследване е публикувано в сп. „.Nature Plants“. „Ние разработихме трансгенна царевица, предназначена да произведе повече Рубиско, основният ензим, участващ във фотосинтезата, а резултатът е растение …

Учените разработиха модифицирана CRISPR-Cas9 система за тетраплоидния картоф

Тетраплоидният геном на картофите изисква по-мощна система за редактиране на генома. Учените Хироаки Кушано от Токийския университет на науката и колегите му прилагат транслационния енхансер (стимулира транслацията (синтез на белтък)) dMac3 към Cas9 експресионния вектор, за да увеличат количеството на Cas9 протеините, произведени в картофените клетки. dMac3 повишава ефективността на …

Кивито е удвоило два пъти гените си за витамин С

Плодовете на кивито (Actinidia chinensis) съдържат толкова много витамин С, колкото и портокалите. Техният геном разкрива, че това допълнително увеличаване на витамин С е резултат от спонтанно удвояване на ДНК на предците на днешните плодовете в две отделни еволюционни събития преди приблизително 50-57 млн. и преди 18-20 млн. години. Геномът …

Изследователи планират да отглеждат в природата трансгеннии кестенови дървета, за да спасят вида

Учените от Щатския университет в Ню Йорк, Колеж по околната среда и горското стопанство (SUNY ESF) заявяват плановете си да поискат одобрение от регулаторните органи на САЩ за отглеждане на трансгенни кестенови дървета с диви за възстановяване на вида. Тези трансгенни дървета са строго контролирани в САЩ и биха били …

Кодът на пшеницата е разчетен

Международният консорциум за секвениране на генома на пшеницата (IWGSC) публикува наскоро в научното списание „Science“ подробно описание на генома на хлебната пшеница, най-широко култивираната култура в света. Това проучване е основа за създаване на сортове пшеница, по-добре адаптирани към климатичните промени, с по-високи добив и повишено хранително качество. Научната статия, …

Генетично модифициран ориз произвежда ХИВ-неутрализиращи протеини

Екип от изследователи от Испания, САЩ и Великобритания са създали генетично модифициран ориз, който произвежда ХИВ-неутрализиращи протеини. В статията си, публикувана в сп. „Proceedings of the National Academy of Sciences“, групата описва техниката, чрез която те модифицират ориза и как може да се използва за предотвратяване на ХИВ инфекциите. Направени …

Ориз с по-малко устица се нуждае от по-малко вода и е подходящ за климатичните промени

Оризовите растения, променени така, че да имат по-малко устица (малки отвори в листата, използвани за обмен на газ), са по-толерантни към сушата и устойчиви на бъдещите климатични промени, разкрива ново проучване. Учените от университета в Шефилд са открили, че създаването на висококачествен сорт ориз с намалена плътност на устицата, помага …