Учените увеличават производството на растително масло в листа

Учени от Университета в Мисури, ръководени от проф. Джей Телън, са намерили начин да „нокаутират“ семейство гени, отговорни за регулирането на синтеза на мастни киселини в листата на растенията, а не в семената им. Резултатите от това проучване са публикувани в списанието Nature Communications. Растенията синтезират мастни киселини в листата …

„Генен сандвич“ за повишаване на устойчивостта на пшеница към ръжда

Изследователи от Организацията за научни и индустриални изследвания на Общността (CSIRO), Австралия ръководят международен екип за създаване на пшеница с по-голяма и потенциално по-трайна устойчивост към ръжда, като въвеждат едновременно пет гена за устойчивост. Този нов подход за изграждане на множество нива на защита ще направи много по-трудно за патогените …

Изследване на Университета на Флорида разкрива загадката на ваниловата ДНК

Учени от Университета на Флорида, ръководени от генетика по тропическите растения д-р Чамбърс, секвенираха ДНК на четири вида ванилия. Проектът за секвениране предоставя генетична информация, която е основа за постигане на желани белези при ванилията, свързани с вкуса и отглеждането ѝ. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature Food Екипът …

ГМ домат, обогатен с леводопа, предлага достъпно лекарство за Паркинсоновата болест

Учени, ръководени от екип от Джон Инес Център са разработили генетично модифициран домат, обогатен с лекарството за болестта на Паркинсон-  леводопа (L-DOPA), което може да го превърне в нов, достъпен източник на едно от основните лекарства в света. Леводопа се произвежда от тирозин, аминокиселина, открита в много хранителни продукти. Изследователският …

Карта на имунната система при растенията

Изследователи от Джон Инес Център, Англия представят схема на  растителната имунна система с фокус върху имунните рецептори по клетъчната повърхност и вътрешността на клетката. Статията, публикуван в сп. „Journal of Biological Chemistry“, обяснява понятията в растителната имунна система на читателите от различни научни среди, включително биохимици, структурни биолози и биофизици. …

Аржентина първа в света одобри HB4® пшеница, устойчива на суша

Министерството на земеделието на Аржентина одобри HB4 пшеница на Bioceres Crop за отглеждане и консумация. HB4 пшеница показва увеличение на добивите с до 20% и в момента е единствената ГМ-технология за толерантност към суша при пшеница и соя в света. Аржентина е най-големият производител на пшеница в Латинска Америка и …

Еманюел Шарпентие и Дженифър А. Дудна получиха Нобелова награда за химия за 2020 г.

На 7 октомври 2020 г. Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за химия на Емануел Шарпентие от Макс Планк – Науката за патогените, Берлин, Германия и Дженифър А. Дудна от Калифорнийския университет в Бъркли за разработването на метод за редактиране на генома. Този метод, генетичната ножица CRISPR-Cas9, е …

Учени създадоха бледо лилаво-розова петуния чрез CRISPR-Cas9

Учени от Университета Ханянг, Южна Корея, разработиха бледо лилаво-розова петуния с помощта на CRISPR-Cas9 -рибонуклеопротеини. Техните резултати са публикувани наскоро в сп. „Plant Cell Reports.“ Изследователският екип е провел сайт-специфична  мутагенеза при петуния, за да промени цвета на цветовете и. Известно е, че петуния сорт „Madness Midnight“ има два F3H …

Руски биолози секвенираха генома на Fusarium

Биолози от Санкт-Петербургския политехнически университет, Санкт-Петербургския държавен университет и Федералния център за влакнодайни култури се обединиха, за да секвенират генома на Fusarium oxysporum f.sp. lini, патогенни гъби, причиняващи фузарийно увяхване. Учените са запознати с приблизително 120 вида гъби Fusarium, способни да заразят широк спектър от култури, като домати, краставици, пъпеши, …

Нов метод повишава хранителните запаси на листата

Проучване на учени от Испания, Германия и Франция, ръководено от Мануел Родригес-Консепсион, предлага контролирана трансформация на хлоропластите в хромопласти. Тази патентована технология отваря нови перспективи за повишаване на хранителната стойност на земеделските култури и за устойчиво производство на каротеноиди за козметичната, фармацевтичната и хранителната индустрия. Каротеноидите са естествени пигменти, присъстващи …