Растенията, като вегетариански източник на Омега-3

Олио, извлечено от растенията, се усвояват от човешкото тяло по същия начин, както и рибенo маслo, според изследване, проведено от Медицинския факултет на Университета в Саутхемптън, Великобритания. Омега-3 мазнините присъстват главно в рибеното масло и са жизненоважни за здравето и развитието на човека. Поради ограничените източници на Омега-3, учените разработиха …

Резултати от Националния конкурс за есе „Растението, без което не мога“

На 30. 04. 2019г. приключи Националният конкурс за есе „Растението, без което не мога“ в три възрастови групи. Получихме 180 есета от цялата страна- Бобов дол, Бургас, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Габрово, Г. Оряховица, с. Градежница, Джебел, Добрич, с. Доктор Йосифово, с. Долно Камарци, с. Драгичево, Дряново, …

CRISPR- Cas9 използван за възстановяване на червеното оцветяване в елитни сортове ориз

Оризът е основна храна за над половината от населението на света. Известно е, че има бели зърна, но някои сортове имат пигментирани зърна, като например червен ориз. Червеният ориз натрупва високи концентрации на здравословните проантоциани и антоциани. Два комплементарни гена (Rc и Rd) контролират червеното оцветяване на оризовите зърна. Дивият …

Геномът на фъстъка е секвениран с безпрецедентна точност

Подобрена устойчивост на вредители и толерантността към засушаването са сред потенциалните ползи от усилията на учени от САЩ, Аржентина, Бразилия, Китай и Индия, които са секвенирали сложния геном на култивирания фъстък. Учените започват този голям проект, за да разберат по-добре молекулярните и клетъчните механизми на растежа и развитието на фъстъчено …

Ориз, устойчив на засоляване е създаден в Индия

Учени от Индия, създадоха трансгенен ориз, устойчив на засоляване, който показва нормален растеж и добив на зърно. при оранжерийни условия. Изследователите използват гени от дивия ориз Porteresia coarctata. Известно е, че този вид, срещаш се в някои части на Южна Азия, е халофит, следователно е богат източник на гени за …

Феноли в пурпурна царевица се борят с диабет, затлъстяване и възпаление в клетки на мишки

Учени от Университета на Илинойс са разработили нови хибриди на пурпурна царевица, съдържащи различни комбинации от фитохимикали, които могат да се борят със затлъстяването, възпалението и диабета, показва ново проучване при мишки. Перикарпът или външният слой на пурпурни и други ярко оцветени царевични зърна могат да осигурят и алтернативен източник …

Съединения, изолирани от сорго могат да се прилагат като еко-инсектициди

Съединения, синтезирани в сорго, за да се защита от насекоми, могат да бъдат изолирани, синтезирани и използвани като нетоксичен инсектицид, според изследователи, които са изследвали взаимодействията между растенията и насекомите при полеви, оранжериини и лабораторни условия. Учените изследвали ролята на вещества в соргото, наречени флавоноиди – 3-деоксифлавоноид и 3-деоксиантоцианидини – …

Разчетоха генома на ореха

В ново изследване, екип учени от Университета на Калифорния, Дейвис и Службата за изследвания в земеделието на Министерство на земеделието на САЩ  използва уникален подход за секвениране на геномите на Обикновен орех (Juglans regia) и неговия див северноамерикански роднина (J. microcarpa) чрез прилагане на възможностите на две съвременни технологии: секвениране на …

Генетично-редактирано соево олио с високо съдържание на олеинова киселина вече е достъпно на пазара в САЩ

Първокачествено соево олио с високо съдържание на олеинова киселина (мононенаситена мастна киселина), разработено чрез редактиране на генома , вече е достъпно на пазара в САЩ. Соевото оло, известно като CalynoTM, е разработено от експерти от Calyxt, ООД. Това е първата генетично редактирана храна, пусната за потребителите в САЩ. Учените от …

Учени секвенираха култивираната ягода

Международен екип от учени, ръководен от Калифорнийския университет, Дейвис и Мичиганския държавен университет секвенираха генома на култивираната ягода. Тези данни ще осигурят генетична карта за по-прецизна селекция на желаните качества при ягодите. Докато повечето видове са диплоидни, ягодата е октаплоид, с осем копия от генома на многобройни, различни родителски видове. …