Бактерии помагат на растенията да растат по-добре, намаляват и нуждата от тор

Проучване на изследователи от Университета в Бон, Германия и Югозападния университет в Китай, хвърля светлина върху необичайна взаимозависимост. Те открили, че царевицата може да привлече специални почвени бактерии, които от своя страна помагат на растенията да растат по-добре. Резултатите могат да помогнат за селекция на нови сортове, които използват по-малко …

Учени използват CRISPR при евкалиптови дървета, за  да не са инвазивнни видове

Международен изследователски екип, ръководен от Държавния университет в Орегон, съобщи, че евкалиптът, устойчиво на вредители вечнозелено растение, ценен заради устойчивия дървен материал и полезно масло, може да бъде генетично модифициран, за да не се възпроизвежда по полов път. Това е  ключова стъпка към предотвратяване на нахлуването на дървото в местните …

Япония пуска първия в света генно-редактиран домат

Първият генно-редактиран домат за директна консумация беше пуснат в Япония от Sanatech Seed, стартираща компания на Университета в Цукуба. Отговорните министерства в Япония обявиха, че геномно-редактираният домат няма да бъде регулиран като генетично модифициран продукт. „Sicilian Rouge High GABA“ домат е разработен с помощта на технологията за генно редактиране- CRISPR-Cas9. …

Публикуваха секвенирания геном на ръжта

Международен екип от изследователи от Международната група за секвениране на генома на ръжта (IRGSG) и техни сътрудници от 14 държави, публикуваха геномната секванция на ръжта, особено устойчива на неблагоприятни климатични условия зърнена култура, която е от голямо значение за Германия и североизточна Европа. Ръжта има близка и дълга еволюционна история …

Учени увеличават усвояването на цинк в Arabidopsis, за да помогнат за облекчаване на недохранването

Международна група експерти, ръководена от Университета в Копенхаген, откри как да регулира натрупването на цинк в растенията. Този пробив може да помогне за облекчаване на недохранването в световен мащаб. Цинкът е един от основните микроелементи за растенията и животните поради важната му роля в много протеини. Недостигът на цинк засяга …

Подкрепете устойчиво земеделие чрез геномно редактиране в Европа

Международната неправителствената организация Европейско устойчиво земеделие чрез геномно редактиране / EU SAGE / е изпратила, чрез своя координатор проф. д-р Дирк Инзе, официално писмо до Председателя на Европейската Комисия и членовете на ЕК, във връзка с предстоящото разглеждане на резултатите от специалното изследване, поръчано от ЕК върху новите селекционни техники при растенията. Текстът на писмото …

Устойчивост на вируси и натрупване на желязо и цинк  за първи път при незърнени култури

Международен екип от учени успешно е създал маниока с висока устойчивост към вирусни болести, както и по-високи нива на желязо и цинк в корените. Това е първият път, когато устойчивост на болести и повишена хранителна стойност са събрани по този начин в не-зърнени култури. Маниоката (Manihot esculenta) е тропично кореноплодно …

Свръхекспресията на гена на мембранната протонна помпа в ориза позволява по-малко използване на торове

Японски изследователи разработиха метод за едновременно увеличаване на усвояването на хранителните вещества през корените и отваряне на устицата при ориз, за да увеличат добивите при използване на по-малко тор. Учените създадоха нов сорт ориз чрез свръхекспресия на гена на протонната помпа на плазмената мембрана- OSA1. Мембранната протонна помпа е отговорна …

Цианобактериите могат да променят производството на пластмаса

Цианобактериите произвеждат пластмаса естествено като страничен продукт от фотосинтезата – и го правят по устойчив и екологичен начин. Изследователи от Тюбингенски университет, Германия успяват за първи път да променят метаболизма на бактериите, така че  да произвеждат естествена пластмаса в промишлени количества. Пластмасата може да се използва по различни начини и …

Учените увеличават производството на растително масло в листа

Учени от Университета в Мисури, ръководени от проф. Джей Телън, са намерили начин да „нокаутират“ семейство гени, отговорни за регулирането на синтеза на мастни киселини в листата на растенията, а не в семената им. Резултатите от това проучване са публикувани в списанието Nature Communications. Растенията синтезират мастни киселини в листата …