Учени секвенираха култивираната ягода

Международен екип от учени, ръководен от Калифорнийския университет, Дейвис и Мичиганския държавен университет секвенираха генома на култивираната ягода. Тези данни ще осигурят генетична карта за по-прецизна селекция на желаните качества при ягодите. Докато повечето видове са диплоидни, ягодата е октаплоид, с осем копия от генома на многобройни, различни родителски видове. …

Откриха „киселите гени“ на цитрусовите плодове

Цитрусовите плодове винаги са били известни със своя кисел вкус. С помощта от науката, изследователите най-накрая са откриха това, което придава на лимона, портокала, грейпфрута и други подобни плодове техния специфичен вкус. Учените от Амстердамския Университет установиха, че киселият вкус на цитрусови плодове се дължи на киселинността във вакуолите на …

Аквафотомиката и възкръсващото растение Haberlea rhodopensis разкриват тайните на уникална сухоустойчивост 

Две лаборатории, водещи в различни области на научното познание – тази на проф. д-р Румяна Ценкова от Университета в Кобе, Япония, провеждаща in-vivo недеструктивен спектроскопски мониторинг в близката инфрачервена област върху живи системи (NIRS) и на проф. д-р Димитър Джилянов от Агробиониститут в София, България, работеща с възкръсващи растения и …

НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ЕСЕ „РАСТЕНИЕТО, БЕЗ КОЕТО НЕ МОГА“

Конкурсът се организира от Информационният център по растителна биотехнология на Агробиоинститут, София, в рамките на проект СТАРБИОС2, програма „ХОРИЗОНТ 2020“ на ЕС. Участниците в конкурса са разпределени в три групи: I група-ученици от V до VII клас II група- ученици от VIII до XII клас III група – студенти и …

Как корените на растенията се разклоняват, за да достигнат вода?

Нови изследвания са открили как корените на растенията „усещат“ наличието на влага в почвата и след това адаптират формата си, за да достигнат до вода. Откритието може да даде възможност за отглеждане на култури, които са по-адаптивни към промените в климатичните условия, като недостига на вода, и ще помогнат за …

НАСА: Залесването и земеделието в Китай и Индия правят Земята по-зелена

Земята сега е по-зелена, отколкото преди две десетилетия, според сателитите на Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА). Данните от сателитите на НАСА разкриха, че Китай и Индия са водещите страни по отношение на увеличаване на зелените площи. Това се дължи на амбициозните програми за …

Репрограмиране на транскриптома при силно засушаване допринася за промените във физиологията и метаболизма на възкръсващото растение Haberlea rhodopensis

Недостигът на вода е основният ограничаващ фактор за световното земеделие и екосистемите, като цяло. При еволюцията си, различните растения са развили възможност да преживеят сравнително кратки периоди на по-слаб или по-силен воден недостиг. Така наречените възкръсващи растения са, обаче единствените, способни да преживеят пълно изсушаване на вегетативните им органи и …

Секвенираха цяла ботаническа градина

Статия, публикувана наскоро в списание със свободен достъп „GigaScience“, предоставя данни, които утрояват броя на растителните видове със секвенирани геноми. Това изследване е резултат от нарастващите усилия на научната общност да секвенира повече растителни геноми, за да помогне за разбирането на сложна еволюция на растенията и да предостави практическа информация …

Проучването показва, че HB4 пшеницата, устойчива на засушаване, има същия състав, както не-ГМ пшеница

Пшеницата е една от най-важните за икономиката земеделски култури, отглеждани масово по света. Тази култура се сблъсква със суша в много райони при отглеждането ѝ, което засяга добивите от нея. Така пшеница, устойчива на суша, би била желана алтернатива за производителите, за да се справят с условията на недостиг на …

Новите технологии разкриват в детайли ГМ-растения на молекулярно ниво

Изследователи от САЩ използват най-новите технологии за секвениране на ДНК, за да изучават какво точно се случва на молекулярно ниво, когато се въвеждат нови гени в растенията. Изследователите обикновено използват бактерията Agrobacterium tumefaciens, когато искат да поставят нов ген в растението. Преди десетилетия учените открили, че когато бактериите заразят едно …