Руски биолози секвенираха генома на Fusarium

Биолози от Санкт-Петербургския политехнически университет, Санкт-Петербургския държавен университет и Федералния център за влакнодайни култури се обединиха, за да секвенират генома на Fusarium oxysporum f.sp. lini, патогенни гъби, причиняващи фузарийно увяхване. Учените са запознати с приблизително 120 вида гъби Fusarium, способни да заразят широк спектър от култури, като домати, краставици, пъпеши, …

Нов метод повишава хранителните запаси на листата

Проучване на учени от Испания, Германия и Франция, ръководено от Мануел Родригес-Консепсион, предлага контролирана трансформация на хлоропластите в хромопласти. Тази патентована технология отваря нови перспективи за повишаване на хранителната стойност на земеделските култури и за устойчиво производство на каротеноиди за козметичната, фармацевтичната и хранителната индустрия. Каротеноидите са естествени пигменти, присъстващи …

По-ефективната фотосинтеза води до по-високи добиви и икономия на вода

 Учени от Университета в Есекс са преодолели две основни ограничения за фотосинтезата и са повишили производителността на растенията с 27 процента в реални полски условия, според ново проучване, публикувано в списание Nature Plants. Показано е също, че това води и до намаляване на изразходваната вода. За да разберат какво ограничава …

Полски опит с трансгенни дървета в Швеция

Трансгенните хибридни трепетлики, засадени през 2014 г., бяха анализирани, за да се определи колко добре се справят с увреждания от насекоми, гъби, замръзване и други фактори на абиотичен стрес. Дърветата са направени да имат по-висок добив на енергия за производството на биогориво. Хибридната трепетлика, кръстоска между европейската и американската трепетлика, …

ГМ-ориз – естествен източник на антихипертоночни вещества

Изследователите постигнаха успех в разработването на генетично модифициран ориз, който намалява високото кръвно налягане при консумация, без странични ефекти. Учени от Китайската академия на науките създадоха генетично модифициран ориз чрез въвеждане на ген, състоящ се от девет инхибиторни пептиди на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ инхибитори)  плюс кръвно релаксиращ пептид, свързани заедно. …

Земните пчели нараняват листата, за да накарат растенията да цъфтят по-рано

Учени от Швейцария откриха тайната на земните пчели за ускоряване на цъфтежа, когато има недостиг на цветен прашец: нараняват листата на растенията. Според тяхната статия, публикувана в сп. „Science“, три вида земни пчели използват устния си апарат по характерния начин, за да повредят листата на домат и горчицата, предизвиквайки по-ранен …

Ролята на растителната биотехнология срещу SARS-CoV-2

Екип учени от Европа направиха обзор на съществуващите растителни технологии, използвани в момента за борба със SARS-CoV-2, вирусът, отговорен за пандемията COVID-19. Те публикуваха своята статия с цел да покажат технологиите, в които растенията имат основен принос: диагностични реактиви за тестване на вируса, производство на ваксини и антивирусни лекарства за …

Домати, богати на зеаксантин, разработен чрез генетични манипулации на биосинтеза на каротеноиди

Изследователи от Еврейския университет в Йерусалим създадоха богати на зеаксантин плодове на домати, използвайки трансгенно метаболитно инженерство и конвенционални селекция. Осигуряването на хранителни източници с висока концентрация на зеаксантин, може да помогне за ограничаване на прогресията на възрастовата макулна дегенерация (ВМД), една от водещите причини за слепота сред населението над …

Канадските учени използват водорасли за производство на тестове за COVID-19

Изследователи от Западния университет в Канада и Suncor се обединиха, за да създадат серологични тестове за COVID-19. Те използват водорасли като фабрика за производство на протеини, необходими за идентифициране на антитела срещу COVID-19 при хора, които преди това са били заразени. Мащабното разработване на серологични тестове е ограничено, поради невъзможността …

Най-ярките генно модифицирани растения светят през целия си жизнен цикъл

Списанието „Nature Biotechnology“ съобщава за генетично модифицирани тютюневи растения, които светят ярко през целия си живот. Изследването е проведено от изследователи от Planta и Руската академия на науките. В сравнение с по-рано съобщаваните светещи растения, тези растения светят 10 пъти по-ярко, видими са с просто око, не е необходимо да …